Lokalizacja: Radom
Data: 2015
Powierzchnia użytkowa: 100 m2
Autorzy: Adam Derlatka, Agnieszka Gozdek, Joanna Migut, Paweł Migut
Opis:
Lokal będący przedmiotem opracowania znajduje się w sercu Radomia przy ulicy Moniuszki i mieści się na parterze pięknej zabytkowej kamienicy. Projekt wnętrza zakłada zmianę dotychczasowego sposobu użytkowania z przeznaczeniem na usługi gastronomiczne. Będzie to miejsce, gdzie wymagający birofil znajdzie okazję do delektowania się wyszukanym smakiem piw rzemieślniczych. Sam lokal składa się z trzech sal, głównej wejściowej ze strefą baru oraz dwóch bocznych bardziej kameralnych. Całość utrzymana w jednej stylistyce nie przeszkadza temu, aby każda z sal z osobna prezentowała cechy indywidualne wynikające z delikatnych różnic w przeznaczeniu. Motywem przewodnim jest główny rarytas miejsca czyli piwa rzemieślnicze. Aby podkreślić oryginalność tego trunku przełożono jego charakter na elementy wyposażenia wnętrza jak i materiały wykończeniowe. Dzięki zastosowaniu drewna na ścianach i meblach wnętrze jest ciepłe i nosi znamiona rzemiosła , a jednocześnie poprzez betonowe posadzki i chłodną metalową stylistykę baru następuje przełamanie przytulnej elegancji tworząc miejsce dla każdego rodzaju odbiorcy. Wnętrze wpisuje się we współczesny trend kreowania przestrzeni w charakterze industrializmu z elementami wykonanymi techniką handmade. Indywidualność poszczególnych części wyposażenia zdecydowanie podnosi walory tego miejsca, a zastosowane zabiegi jak np. ażurowy sufit podkreślają piękno detali zabytkowego wnętrza. Założenia projektowe pozostają w harmonii z charakterem obiektu wpisanego do rejestru zabytków w subtelny sposób wydobywając jego atuty.